Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Wednesday, November 24, 2010

berinai kahwin Yati..

Salam dan Selamat Pagi.. Last week, ari Sabtu, ned berinaikan Yati di Cheras.. Dan yati ni anak sedara ned rupenye..Jejak Kasihan la sekejap..hehe..Lepas tu, terus start berinai..(Dan lagi tu nk sedih2..hihi)
time ni henna dah seminggu..masih merah ok lagi kalau pengantin pandai jaga..Selamat Pengantin Baru Yati..Terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan Nedhenna a.k.a auntie kamu ni..hehe..

~Ned~

No comments: