Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Wednesday, November 10, 2010

dpt pic henna & wedding dari Meen..

Salam semua & selamat pagi.. Hari ni ned dpt pic henna dari Meen..customer ned yang kawen awal bln Oktober ari tu..so sweet sgt beliau dihari berbahagianya..

Meen just nk berinai tapak tangan, jari tangan, keliling kaki & ujung jari kaki sahaja..




ni pic Meen mase nikah..so sweet dgn ribenanye..hihi



ni pulak pic Meen untuk Majlis Resepsi.. sangat cantek..jadi ned tepek pic Meen kt sini..



Selamat berbahagia Meen..Semoga bahagia ke anak cucu..

~Ned~

5 comments:

MEEN Ribenaberry said...

Ned, gambar Meen pegang Ribena pun ade? Hahahah..

My blog about your henna! =)
http://sincerelymeen.blogspot.com/2010/10/nikah-henna.html

nadia_fendy said...

cumel sgt Meen pegang Ribena.. tu yg Ned letak kt blog..hehe

dah tgk blog Meen..thanks Meen.. rase nak print out post tu simpan dlm diary.. (^^,)

MEEN Ribenaberry said...

hehehe, glad you liked it.. Suke sangat, macam nak kawen lagik sekali je, so boleh berinai lagiii...

MEEN Ribenaberry said...

I'm glad you liked it Ned! =)

nadia_fendy said...

hihi..buley je nak berinai lagi..di alu2kan sangat2.. :)