Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Thursday, November 4, 2010

pic from Nurfaiz wedding..

Salam.. Hari ni ned dpt pic henna wedding dari customer ned @ Nurfaiz..lame da tunggu pic2 beliau..dpt jugak beberapa keping..jadi, ned attachkan kt sini k..

inai kt kaki tu yg menggoda..Thanks kak faiz..nanti kalau ade pic henna lagi dari beliau, ned tepek kt sini..
Untuk customer2 yg dah berinai dgn ned, kalau u all ade pic2 fokus pd inai, sent la kat ned k..leh kasik tepek kt blog ni...

~ned~

No comments: