Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Tuesday, March 22, 2011

new design-Nedhenna..

Assalam semua...malam ni saje2 berinaikan tangan sendiri dan akhirnya tercetus la design baru..kali ni punyer design agak crowded sikit..skali skale crowded, ape salah kan.. :)

untuk atas tangan..
(sebelum)


(selepas)


untuk tapak tangan..
(sebelum)


(selepas)


sebenarnya..design tapak tangan boleh dijadikan design utk atas tangan dan design atas tangan pula boleh dijadikan design untuk tapak tangan..ikut pada selera masing2..

~Ned~

No comments: