Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Thursday, March 24, 2011

berinai Fiza wedding..

Assalam semua... tengahari tadi ned berinaikan Fiza di Selayang untuk majlis perkahwinan beliau..Alhamdullillah semuanya berjalan lancar..

fiza nak design yang simple2 & nice..tak mo crowded2 katanya..hehe


Terima kasih Fiza kerana menggunakan perkhidmatan Nedhenna & Selamat pengantin baru..semoga berbahagia hingga ke syurga.. (^^,)

~Ned~

No comments: