Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Thursday, November 3, 2011

berinai Farizan wedding....


Assalamualaikum semua...

minggu ni kurang mengupdate sikit sebab minggu ni adalah relax time.. sebab raya haji kan ahad ni.. sape pulak yang nak berinai kawen kan..kan.. heheh..

untuk minggu depan insyaAllah ned akan berinaikan 17 pengantin.. hhuhuhu.. (sape mau jadi assistant?? hehe) .. harap2 semuanya berjalan lancar.. Amin...


*******


ok, sambung thread berinai last week..

utk tengah malam lepas berinaikan Suzila, ned ke ampang untuk berinaikan Farizan...

Alhamdullillah, berjalan dengan lancar...Terima kasih Farizan kerana menggunakan perkhidmatan Nedhenna & Selamat Pengantin Baru....~NED~No comments: