Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Monday, November 21, 2011

berinai Alena wedding...Lepas berinaikan Siti Husna, ned ke Ampang untuk berinaikan Alena...


Alena request design sendiri..

Inai jari makciknya yang sponsor a.k.a inai daun...Terima kasih Alena kerana menggunakan perkhidmatan Nedhenna & Selamat Pengantin Baru...~NED~

2 comments:

✿....rossa alina....✿ said...

kak ned,kalo guna inai daun tu pekat jugak ke kak??just asking.. :)

nadia_fendy said...

tgk pada cara penyediaan & darah seseorang pengantin.. ada yg gune inai daun mmg hasilnya merah2.. ada juga yang hasilnya oren & cair.. Sebab dari pengalaman akak, ade pernah 2-3 customer guna inai pokok, dan hasilnya oren cair sangat.. jadi terpaksa guna inai akak utk pekat. tapi ada juga yg guna inai daun ni, & hasilnya mmg puas hati.. ini juga mgkin disebabkan faktor penyediaan inai.. ada campuran2 tertentu ke dalam penyediaan inai daun utk hasilnya yang merah. Kalau salah penyediaan, oren la jawabnye.. :)