Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Sunday, July 11, 2010

berinai untuk As..

Salam selamat mlm sumer... 8hb Julai ari tu ned dpt job utk berinaikan As dari Ampang... sampai kat rumah As lebih kurang 8.15pm.. dan sesi berinai terus bermula..tangan da settle..
finally....
tahniah untuk As...Selamat Pengantin Baru..semoga berbahagia selamanya...dan terima kasih juga kerana menggunakan perkhidmatan ned.. ;)

As dan suami..~ned~

No comments: