Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Monday, May 31, 2010

henna_shara&husband; 30hb Mei 2010; Taman Tasik Titiwangsa, KL..

last week hari Jumaat, gi lukis inai kat area ampang pulak..Desa Pandan xsilap..aha! lukis inai utk shara n husband dia...sporting sgt shara ni..best...walaupon lokasi lukis inai agak terhad, tapi dek kerna layanan die yg sporting, segalanya berjalan lancar...
asben die pon berinai jugak taw..sporting...
dan yg ini pulak tangan pengantin pmpuannyer..design diorang nk same..sehati sejiwa..thanks ye shara pilih ned utk lukis inai...Selamat Pengantin Baru..semoga kalian berbahagia hingga ke akhirnya..Amin..

No comments: