Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Monday, May 31, 2010

henna_ayu; 1hb Mei 2010; selayang

huhu...esknyer pulak ned wat lukis inai utk ayu...kawan skolah ned jugak..anak polis ni..asben pon polis...serupa la kite yer..
sesi berinai dilakukan dlm bilik pengantin...masok je bilik si ayu ni, semerbak bau wangi..rase cam xnk kuar bilik je..hehe..suke bilik pengantin ayu ni..die design sendiri pulak tu..ape2 pon, thanks ye ayu pilih ned utk lukis inai...Selamat Pengantin Baru ayu...semoga berbahagia hendaknya..

No comments: