Proses Berinai..

Inai sewajarnya diaplikasikan sekurang-kurangnya sehari sebelum Majlis Akad Nikah atau Majlis Bersanding berlangsung. Hasil Output inai ini bergantung pada darah & suhu badan individu. Very unpredictable. Ada setengah pengantin tak berapa merah pekat. Dan ada yang merah menyala dan hampir merah gelap. Kebanyakan pengantin yang berdarah jenis 'O' bila dilukis hasilnya merah dan cantik. Kebiasaannya pengantin akan buat di rumah dan di dalam bilik supaya apabila selesai diinaikan, pengantin akan terus tidur dan tak bergerak ke mana-mana dah. Dan inai hasilnya merah dan cantik. Pengantin dinasihatkan untuk tidak melakukan kerja-kerja membasuh pinggan atau pakaian. Dinasihatkan juga pengantin untuk menggunakan sudu dan garfu ketika makan dan apabila nak mandi pastikan pengantin telah menyapukan kawasan inai tersebut dengan minyak bayi. Ini untuk mengelakkan ianya menjadi cepat pudar.

~nedhenna~

Sunday, December 18, 2011

henna pictures Nedhenna in progress

Assalamualaikum semua...

untuk makluman, ned akan upload pic2 ned berinai pengantin step by step sbb laptop ned rosak..huhu.. tgh tunggu hardisk baru dari Acer. 
jadi, terpaksa menggunakan Samsung Galaxy Tab  ni haa.. agak rumit sikit pakai tab utk update blog sebab byk function laptop takde dlm tab.. 
tapi takpe, ned tetap akan upload nnti, tunggu ya...

Dan minggu ni agak sibuk sikit sebab baru je lepas menguruskan majlis perkahwinan bestfriend Ned a.k.a Crew Nedhenna jugak..

ni la salah seorang Crew Nedhenna... Lyn..

 Lyn & Ned ;)
untuk update seterusnya tentang berinai, tunggu ya... IN PROGRESS!!!!!

Tahniah Lyn, semoga menjadi isteri yang solehah...

No comments: